• Newsletter
  • Contact
Alalimón Galería

Gema Polanco

Como Dios manda

Como Dios manda sorgeix de la meva experiència personal, d'alguna cosa que he viscut i veig constantment. Sorgeix de la meva indignació de veure cada dia que una cosa tan silenciada i de la qual ningú parla segueix afectant-nos diàriament. Amb aquest projecte vull trencar amb el tabú i donar llum a una situació en què s'intercalen qüestions de classe, gènere i raça. Partint com a exemple amb una família, dones espanyoles de classe mitjana alta, i les situacions opressives a les que es veuen exposades per a la reproducció d'un sistema d'elit, un burca occidental que molt poques vegades ha estat assenyalat o lloc en dubte.

L'art té la gran característica de mostrar coses que normalment romanen en silenci, que estan ocultes i que produeixen vergonya i això es veu clarament en aquest projecte.

Com a objecte d'estudi part de les relacions d'opressió i poder que es produeixen entre dones dins d'un mateix àmbit familiar, el paper de la dona com a reproductora, víctima i còmplice d'un sistema opressiu i les tàctiques i eines emprades per a aquest explorant no les agressives formes d'opressió que tots coneixem, sinó les més subtils i com aquestes et modelen a través de l'afecte, consells, cura o xantatge emocional com "el que diran", "és pel teu bé", "fer-ho com Déu mana" etc .
Analitzant-t'ho i explicant-t'ho des d'una perspectiva que accepta una anàlisi de gènere, classe i raça. Són temes que s'intercalen de forma clara en aquestes problemàtiques.

Tant l'obra en si com la investigació és un gràfic de les relacions de poder subjacent sota les situacions quotidianes.

Crec per transcendir. A través de les imatges aconsegueixo descobrir, analitzar, i entendre el món, la majoria de vegades de forma intuïtiva. Les imatges són les portes acotades a través de les quals entro a altres mons, són les portes a través de les quals adquireixo coneixements, m'educo, evoluciono i per tant transcendeixo. El voler compartir aquesta experiència és el que fa que vulgui mostrar el meu treball. Crec en el poder de la fotografia i l'art per millorar el món i també en nosaltres com a persones, i és a través de les imatges la via per la qual jo intento que això passi.

Les peces poden funcionar com un mirall o com un reflex en un pantà tranquil, on de cop i volta t'adones que és més important el que passa en el fons que el que veus a la superfície.

Això és una cosa que tinc molt en compte en el meu treball, la superfície funciona com a part estètica, com a part atractiva, és la part que t'obliga a treure el cap, a voler veure, per més tard descobrir l'existència d'alguna cosa en moltes ocasions més profunda, de vegades subtil però fonamental per entendre el món, per transcendir, ja siguin petits detalls o matisos, que d'alguna manera s'acosten a qüestions fonamentals de la conducta humana.

Calendar
03 DEC 2020