• Newsletter
  • Contact
Sala Parés

Adrián Espinós

/Tropic\ – Tagoro

/Tropic\ és una muntanya submarina de 3.200 metres, amb el seu punt més elevat a 800 metres sota la superfície del mar, i situat a 496 km al sud de les illes canàries, contant des de el punt costaner més proper (La Restinga, a El Hierro). El projecte /Tropic\ gira en torn a la identitat d'aquesta muntanya submarina més enllà de la seva forma física. La fórmula / \ s'utilitza per mencionar-lo sense que això signifiqui una acceptació dels paràmetres (els nostres, humans) que és podrien associar a l'acte d'anomenar: possessió, representació, explotació de recursos, etc.

 

L'exposició /Tropic\ - Tagoro és una especulació i aproximació cap a un llenguatge o camp d’interacció amb l’entitat /Tropic\ . Els seus elements principals són el mar i la sorra com canals de comunicació, el plàstic transitant entre lo material i lo simbòlic, o la bactèria Thiolava veneris, descoberta al volcà Tagoro, i que prepara el resorgir de la vida després d’una erupció.

 

Context geopolític:

 

La costa que recobreix les vessants de /Tropic\ és rica en tel·luri i cobalt, elements valuosos per el desenvolupament de bateries o plaques solars, el qual ha motivat una disputa geopolítica. Des de fa dues dècades s'està explorant el potencial dels recursos naturals de la zona, i al 2014 les autoritats espanyoles varen enviar a les Nacions Unides un sumari per estendre els seus drets sobres aigües internacionals més enllà de les 200 milles estàndards. Aquesta extensió (fins a 350 milles com a màxim) inclouria /Tropic\, i està emparada per l'article 76 de la Convenció de Nacions Unides sobre el Dret del Mar. El 2017, des de El Marroc, es va realitzar el mateix moviment. Ambdues extensions es solaparien en una area la qual en condicions d'acord lògic es dividiria equitativament, quedant uns pocs quilòmetres de /Tropic\ a la part marroquina. Però el procés està paralitzat, doncs la pròpia Convenció estipula que en cas de disputa, si no hi ha acord entre els països no pot haver-hi extensió per a cap d'ells, i actualment l'acord no és possible.

/Tropic\ està enfront de la costa del Sàhara Occidental, no del Marroc. Tot i que aquest darrer clami la seva sobirania, el territori segueix reconegut com a pendent de descolonitzar, i amb un referèndum d'autodeterminació pactada des de 1991 que mai s'ha arribat a celebrar. És paradoxal el fet de com a les autoritats espanyoles els hi interessaria poder reconèixer una autoritat amb la qual negociar, però no obstat estan sumides en un abisme del qual són responsables per com varen abandonar el Sàhara Occidental el 1975, sense un procés de descolonització adequat.

 

La erupció/convocatòria del Tagoro, El Hierro 2011:

 

Entre octubre de 2011 i març de 2012 es va produir una erupció volcànica submarina a 2 km al sud de La Restinga (El Hierro), el punt costaner més proper a /Tropic\. A quest nou volcà el Tagoro, va quedar a 86 m d'emergir sobre la superfície del mar, d'haver estat així, el territori espanyol s'agüés situat 2 km més proper a /Tropic\, una distància que podria haver estat crucial tenint en compte l'ajustada distància entre les línies divisòries. Al sumari de 2014 les pròpies autoritats espanyoles posen en relleu l'argument el qual el Tagoro i /Tropic\ són part de la mateixa cadena o sistema volcànic.

Sota el meu punt de vista, aquest moviment volcànic és una convocatòria oberta per part de /Tròpic\, manifestada als seus propis paràmetres. Em sento interpel·lat a interpretar l'agenda la qual /Tròpic\ com a pròpia entitat o subjecte pot tenir, i d'aquest es desenvolupen una sèrie de preguntes:

 

Té /Tropic\ motius per jugar un rol actiu en aquest conflicte geopolític?

Quin tipus de subjectivitat es després d'aquesta relació de fets?

Com es cohesiona la percepció d'aquest ens sota els nostres paràmetres?

És la sorra del Sàhara (la qual en part origina la crosta rica en minerals) transportada pel vent part de /Tropic\?

Fins on s'estén físicament /Tropic\?

Més enllà del simbolisme, està físicament present /Tropic\ a la Sala Parés?

D'aquestes preguntes se'n deriven especulacions en forma d'escultures, pintures o instal·lacions.  La majoria de treballs integren elements plàstics, que transiten entre el simbolisme en una pintura sobre metacrilat fins a un element que ha flotat al mar i és trobat a la platja. L'ecologia juga un rol important en el conjunt de l'exposició. /Tropic\  - Tagoro suggereix una natura híbrida que posa en un mateix pla esdeveniments geològics, la biologia d'un bacteri desconegut o plàstics no biodegradables que interactuen entre la naturalesa i els humans.

 

 

 

 

 

 

Calendar
10 AUG 2022