• Newsletter
  • Contacte
CCCB

Diversos artistes

Fenomen Fotollibre

L'exposició reivindica el fotollibre a la cultura visual contemporània alhora que proposa una reinterpretació de la història de la fotografia a través del fotollibre i de la fotografia impresa. Nou comissaris, figures clau del moviment del fotollibre, comparteixen les seves respectives visions en una exposició coral al CCCB i a la Fundació Foto Colectania.

Les publicacions il·lustrades amb fotografies, també conegudes com a llibres de fotografia o senzillament fotollibres, han guanyat popularitat els darrers anys i ocupen un lloc central en la fotografia contemporània.

L'exposició, que es presenta de forma simultània al CCCB i a la Fundació Foto Colectania, traça un recorregut obert per la història del fotollibre, des dels seus inicis fins a la producció contemporània. I ho fa des de la mirada de nou comissaris internacionals experts en la matèria: Gerry Badger, Horacio Fernández, Ryuichi Kaneko, Erik KesselsFrederic LezmiMartin ParrMarkus SchadenIrene de Mendoza i Moritz Neumüller, que ha estat el comissari executiu de tot el projecte.

 

El llibre és el lloc natural de la fotografia.
Gerry Badger, fotògraf i comissari

 

El fenomen

Els darrers anys els fotollibres han viscut un període de gran expansió i han passat a ocupar una posició central en la fotografia contemporània. Actualment es produeixen més llibres que mai, es compren i es venen, s’intercanvien i es col·leccionen. L’edició independent o autoedició de llibres i zins s’ha convertit en un fenomen de molta repercussió tant en el sector editorial com en l’artístic i comprovem que, en plena era digital, existeix un retorn a l’objecte imprès. Molts autors han trobat en aquest format no només una bona eina per mostrar les seves fotografies, sinó també l’espai perfecte per a l’experimentació i la creativitat. A aquests factors s’hi suma, també, un creixent interès per la reinterpretació de la història de la fotografia a través del paper històric del fotollibre i de la fotografia impresa, tal com ho demostren els ambiciosos estudis i projectes realitzats a nivell global.

 

Els talents contemporanis

A l’exposició també hi participen diversos artistes contemporanis que han aportat una visió genuïna al mitjà i que ofereixen, alhora, una mostra dels processos de creació d’un fotollibre: Laia AbrilJulián BarónAlejandro CartagenaJana RomanovaVivianne SassenThomas Sauvin i Katja Stuke & Oliver Sieber.

 

Un fotollibre és un relat en imatges.
Passar les seves pàgines és com veure una pel·lícula o llegir una novel·la.
Horacio Fernández, fotògraf i comissari

Una exposició amb més de 500 fotollibres

A «Fenomen Fotollibre», entre molts altres continguts, s’hi poden veure des dels fotollibres de RódtxenkoWilliam Klein i Robert Frank fins als fotollibres nipons, pioners d’aquest fenomen. El fotògraf Martin Parr hi exposa els millors exemplars de la seva col·lecció particular. Una secció dedicada a fotollibres de denúncia i propaganda reuneix els dissenys més radicals. Manuel Álvarez Bravo, Gabriel Cualladó i Henri Cartier-Bresson són altres noms presents a la mostra així com les darreres propostes de reconeguts artistes contemporanis que han aportat una visió genuïna al mitjà, com Laia Abril o Vivian Sassen, i que ofereixen una mostra dels processos de creació d’un fotollibre.

 

El repte d’exposar fotollibres

«Fenomen Fotollibre» indaga també sobre el repte que suposa exposar un fotollibre fent ús de diversos sistemes interactius que permetin recórrer i experimentar el llibre i la fotografia a partir d’enfocaments molt diversos.

La mostra vol apropar el fotollibre a un públic ampli i per fer-ho, recorre a diversos dispositius i tecnologies digitals, com ara el vídeo i les pantalles tàctils, juntament amb zones de lectura i un seguit d'activitats paral·leles relacionades a les comunitats vinculades a l’univers del fotollibre.

 

 Hi ha una clara tendència de retorn a l'objecte imprès.
Moritz Neumüller, comissari executiu

Recorregut expositiu

L'exposició està estructurada en set seccions temàtiques que dialoguen entre elles per aproximar-nos al fotollibre des d’òptiques molt diverses. Sis de les seccions es troben al CCCB i la setena a Foto Colectania, a la nova seu del passeig de Picasso, 14, a Barcelona. Es poden visitar de forma independent o conjuntament, sense alterar el sentit de la mostra.

La mostra s’organitza en set capítols expositius i un espai de lectura a l’Estació Beta del CCCB:

  1. La visió del col·leccionista. Els millors fotollibres segons Martin Parr
  2. Llibres de propaganda versus llibres de protesta
  3. Reading New York. Un PhotoBookStudy sobre Life is Good & Good for You in New York, de William Klein
  4. Cinc aspectes dels fotollibres japonesos
  5. Pràctiques contemporànies + Fotollibres contemporanis (Estació Beta)
  6. Fascinacions i fracassos
  7. La biblioteca és el museu (capítol a Foto Colectania)

Comissaris:Gerry Badger, Horacio Fernández, Ryuichi Kaneko, Erik Kessels,Irene de Mendoza, Moritz Neumüller, Martin Parr,Markus Schaden, Frederic Lezmi

Agenda
22 MAI 2018