• Newsletter
  • Contacte
Galeria Joan Prats

Julião Sarmento

Objects on the New Landscape Demanding of the Eye (part 3)

Ens plau presentar la quarta exposició de Julião Sarmento a la Galeria Joan Prats, titulada Objects on the New Landscape Demanding of the Eye (part 3), en la qual mostrarem la seva obra recent, amb instal·lació, escultura i pintura.
El títol de l’exposició recorda el de la primera mostra realitzada a la Ferus Gallery de Los Angeles, el 1957, que va incloure pintures de diversos artistes i en la qual va participar el pioner de la instal·lació i l’assemblatge Edward Kienholz.
En l’exposició, la instal·lació Crash Dummy, 2016, i l’escultura Broken Alice, 2014, conviuen amb una sèrie de pintures que mostren formes triangulars, delicadament dibuixades, que es basen en els principis fonamentals de la geometria fractal i amb altres obres inspirades en la Petita ballarina de catorze anys de Degas. Aquesta diversitat de suports i tècniques presents en l’exposició és característica de la pràctica artística de Julião Sarmento i, en aquesta ocasió, destaca per la combinació de materials que es podrien definir com a pobres amb materials subjectes a processos tecnològics avançats.

Julião Sarmento produeix una obra que adopta múltiples formes a partir de dibuixos, pintures, escultures, performances i vídeos que parlen dels artificis de la seducció i dels mecanismes del desig. Des dels seus inicis, a meitat dels anys setanta, l’obra de Julião Sarmento s’ha caracteritzat pel seu caràcter arxivístic. Així, en les seves obres, poden aparèixer siluetes femenines, plànols arquitectònics, fragments literaris i objectes.
Sovint aquestes iconografies xifrades ens presenten explícitament signes que remeten a la font de la seva imatgeria i del seu significat. Aquesta oscil·lació permanent entre aparença i veracitat, ficció i document, invenció i fet en la qual ens col·loca Sarmento no és en absolut un joc gratuït. Els muntatges realitzats per l’artista entren en aquesta dialèctica de la interpretació de la superfície, on alguns elements són perfectament identificables, fins i tot banals o anodins, i de la interpretació profunda, que ens obliga a trobar correspondències, cercar passatges i relacions, sense adonar-nos de què el simple fet d’investigar és el sentit que hem de descobrir en l’obra.
Julião Sarmento (Lisboa, 1948) viu i treballa a Estoril, Portugal. Ha exposat internacionalment des de 1979. En els darrers anys destaquen les següents exposicions individuals: The real thing al Gulbenkian de París, 2016; Guest or Host al CAAM de Gran Canària, 2015; Lo Sguardo Selettivo al GAM de Torí, 2014; Index al MACE de Porto, 2013; White Nights (A Retrospective) a Serralves - Museu de Arte Contemporânea de Porto, 2012; Monograph Room a la Tate Modern de Londres 2010; Grace Under Pressure a Estação Pinacoteca de São Paulo, 2009; Literal al Centro José Guerrero de Granada, 2008; i Julião Sarmento al Museum Dhondt-Dhaenens de Deurle, 2005. Ha estat present a dues Documenta (1982, 1987) i a tres Biennals de Venècia (1980, 2001 i 1997 representant Portugal). El seu treball forma part de col·leccions públiques i privades de tot el món, entre les quals podem destacar: The Hirshhorn Museum, Washington; Centre Georges Pompidou, París; Stedelijk Van Abbemuseum, Eindhoven; Tate Modern, Londres.

Agenda
21 OCT 2018