• Newsletter
  • Contact

p4stura

En aquesta edició d’Art Nou presentem p4stura, un projecte a cura de Daniel i Miguel Moreno Roldán.

www.p4stura.net

p4stura és un espai des del que imaginar i prototipar de forma col·lectiva una plataforma de difusió en línea adequada per a difondre continguts d’Art Nou.

p4stura neix en el context de la crisis de la Covid-19, en el que programar un esdeveniment com Art Nou significa tenir en compte, entre d’altres, les mesures de prevenció que caldrà aplicar, el distanciament físic, i la possibilitat que algunes activitats no es puguin desenvolupar de forma presencial.

Des de que vam entrar en la situació actual, les xarxes socials han intentat suplir aquests impediments en la divulgació de continguts amb un allau de lives, streamings, visites virtuals, stories a Instagram i d’altres. Si bé això sovint es fa amb la intenció de fer arribar cert contingut artístic a un públic que, d’altra forma, no hi tindria accés, els ritmes d’aquestes pràctiques responen a un tipus de difusió i consum de cultura directament determinat per una lògica molt poc sostenible des de molts punts de vista.

És evident que necessitem internet i la comunicació digital per difondre les activitats que es fan, especialment en contextos de distanciament físic com l’actual. De fet, es poden dur a terme activitats virtuals artístiques tremendament enriquidores. Ara bé, cal preguntar-se si, enlloc de difondre i mediar propostes artístiques o culturals, no estem reproduint en les nostres pràctiques comunicatives infinitat de petits processos comercials que s’emmirallen en els sistemes de marketing digital hegemònics. Aquestes pràctiques hegemòniques ens aboquen a uns ritmes accelerats més propis d’un procés de venda que no pas d’un de comunicació. Tot plegat, pot fer que l’experiència es converteixi en decebedora, frustrant o saturada tant pels receptors com per les persones emissores.

Agafant com a referència exemples de comunitats autogestionades del que nosaltres anomenem el «bon Internet» o l’ «Internet lliure», proposem pensar en un model alternatiu de traducció, divulgació i difusió de contingut basat en una transmissió d’informació «vivible», «lenta» (que no ineficaç, però sí «adequada»). Entendre aquest contingut per difondre com un bé beneficiós per tota la comunitat -això és, un bé procomú- i, per tant, del que tots nosaltres ens hem de fer responsables d’accedir, mediar i difondre.

Qui sap si en un hipotètic futur encara més distòpic, amb un Internet sense les plataformes comercials que ara són les nostres eines d’ús diari, les pràctiques de difusió com les que plantejaria aquesta plataforma podrien ser una mena de resistència i reapoderament per poder donar resposta a necessitats de comunicació i difusió.

p4stura es un projecte obert a tothom qui hi vulgui participar, amb la possibilitat d’esdevenir un grup de treball.

Si t’interessa formar-ne part o rebre informació al respecte, contacta amb p4stura@p4stura.net

More news