• Newsletter
  • Contacte
L&B gallery

Antonio Lazo

Antonio Lazo | Al·lusions

Al·lusió (que prové del llatí allusĭo) és un concepte vinculat al verb al·ludir (esmentar, senyalar o referir-se a una persona, símbol o cosa). Una al·lusió és tractar de parlar d'alguna cosa sense estar present.

La galeria L&B de Barcelona (Àlaba, 58) té el privilegi de presentar AL·LUSIONS, la segona exposició de l'artista veneçolà Antonio Lazo.

"... A la meva obra al·ludeixo a allò que els sentits no poden captar, a allò no tangible de la realitat: la identitat cultural, el temps, la fe... Aquesta necessitat sorgeix d'una reacció personal per la invasió de la imatge, cosa que dificulta l'accés a allò no visual ..."

Antonio Lazo, 2018.

Amb Al·lusions, Antonio Lazo convida al diàleg, una mostra analògica que no busca la confrontació. Per a l'artista, l'ésser humà sempre ha estat abocat al fet intangible: la identitat, les fronteres, l'eternitat, l'amor...

Després de viure entre París i Caracas durant 30 anys, presenta per primer cop una sèrie que al·ludeix a la identitat cultural. Per a això, treballa entorn de dos símbols que representen políticament a Veneçuela: la bandera i el mapa. D'aquesta manera, a través d'un procés de negació i/o extracció, reafirma la seva existència:

"... Lògicament aquests temes són provocats pel cruel drama polític que avui afligeix el meu país. Jo no aprovo el que Veneçuela és avui, una nació oprimida per un govern antidemocràtic i totalitari... per això realitzo l'acció de tapar les "Banderes blanques tricolor". Tapant els símbols reafirmo la seva existència. Tapant la bandera reafirmo la seva identitat cultural. El fer de tapar implica negar el que avui és Veneçuela i ho faig amb pintura blanca, que evidentment al·ludeix la pau ..."

Antonio Lazo, 2018.

Pel que fa a la sèrie de mapes "Test de sensibilitat", Lazo realitza un treball d'extracció eliminant les línies limítrofes del país i els noms de les capitals dels Estats, de tal manera que les fronteres desapareixen deixant únicament un conjunt de punts a la vista. Aquest treball al·ludeix les migracions que està patint Veneçuela.

"... Eliminant les fronteres del mapa al·ludeixo a la seva intangibilitat, al fet que són una convenció consensuada. Els veneçolans deixen el país, però la identitat cultural fora d'aquestes línies només es reafirma. Qualsevol veneçolà que vegi aquest conjunt de punts en un pla crearà una connexió amb la identitat cultural del país."

Antonio Lazo, 2016.

El recorregut de l'exposició es divideix en tres àmbits: inicia amb l'al·lusió a la identitat cultural (Veneçuela) amb les sèries "Bandera blanca tricolor" i els mapes sense fronteres "Test de sensibilitat"; segueix amb les obres referents al temps (a través dels seus registres superposats de cels de París) i a l'eternitat amb els rellotges que no marquen les hores; per últim, la mostra acaba amb la sèrie de creus al·ludint a l'interrogant existencial entorn de la continuïtat de la vida després de la mort.


ANTONIO LAZO (Caracas, 1943)

Artista veneçolà resident a París. Des de mitjans dels vuitanta ha presentat nombroses exposicions individuals entre les quals destaca: 'El Tiempo¨ galeria L&B (Barcelona, 2016); Tiempo Real, La Caja - Galeria d'Art Contemporani del Centre Cultural Chacao (Veneçuela, 2011) o les realitzades a Casa d'Amèrica de Madrid, Museu d'Art Contemporani de Caracas Sofía Imber, Galeria d'Art Nacional de Caracas, etc. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives a països com Argentina, Espanya, França, Mèxic, Cuba i Veneçuela.

La seva obra està en col·leccions com (selecció): Banc Mercantil, Caracas / Col·lecció Cisneros, Caracas / Fundació Polar, Caracas / GAN / MACCSI Museu d'Art Contemporani de Caracas Sofía Imber / MAO /MBA Museu de Belles Arts de Caracas / Museu d'Art Contemporani Monterrey, Mèxic...

Agenda
20 JUN 2019