• Newsletter
  • Contacte
Galeria Marlborough

Juan Navarro Baldeweg

Fer, maneres de fer

El conegut arquitecte Juan Navarro Baldeweg exposa per primera vegada a Marlborough Barcelona presentant una sèrie de pintures que exploren l’estimulant fusió entre arquitectura i pintura

Les obres que conformen aquesta exposició individual de Juan Navarro Baldeweg tenen el format quadrat com a denominador comú. Les diferents peces es plantegen alhora com a conjunt, per la seva similitud plàstica, i com a pintures individuals, per les seves peculiaritats. Tals atributs venen donats tant per la naturalesa material de la pintura com per la implicació deliberada de l’artista amb l’ús del pinzell, l’espàtula, els dits, el palmell de la mà o l’esquitxada. Aquest equilibri entre l’atzar i el control, entre la taca i la composició esquemàtica, dota les obres d’un valor artístic addicional.

Des dels  quadres abstractes de la dècada dels seixanta a les sèries temàtiques dels vuitanta, o els seus inconfusibles dracs xinesos o els paisatges que realitza més recentment, la pintura de Navarro Baldeweg reflecteix aquesta constància investigadora amb referències clares a l’historia de l’art i, sobretot, a la cultura, entesa com a font d’inspiració.

Juan Navarro Baldeweg neix a Santander el 1939, on estudia dibuix i pintura. A partir del 1959 es forma en gravat a l’Escola de Belles Arts de San Fernando. A l’any següent realitza la seva exposició pictòrica a la Galeria Fernando Fe, també a la capital. El 1974, una beca de la Fundación Juan March li permet viatjar al Centre d’Experiències Visuals Avançades de l’Institut de Tecnologia de Massachussetts, per completar i desenvolupar les seves investigacions.

Creador incansable i constant, Juan Navarro Baldeweg – Premi Nacional d’Artes Plàstiques (1990), membre de la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando (2003), Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts (2007), Medalla d’Or de l’Arquitectura Espanyola (2008), Premi X biennal Espanyola d’Arquitectura (2009), Premi a la Trajectòria Professional VIII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme (2012), Premi Nacional d’Arquitectura Italiana IN/ARCH e ANCE per la Biblioteca Hertziana de Roma (2014), Premi Nacional d’Arquitectura en reconeixement a la seva trajectòria professional, atorgat pel Ministeri de Foment del Govern d’Espanya (2014), Medalla d’Honor de la Universitat Politècnica de Madrid (2014), investigador a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), Cambridge (MA) i Catedràtic de Projectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectes de Madrid, a més de professor a Harvard i altres grans escoles–, ha aconseguit cultivar el reconeixement de públic i crítica allà on desenvolupa treballs i projectes.

L’obra de Navarro Baldeweg ha abraçat sempre diversos territoris com l’escultura, la pintura i l’arquitectura, els seus treballs estan presents en nombrosos museus i col·leccions públiques del món, d’entre els que val la pena destacar: Col·lecció d’Art Contemporani Fundació La Caixa (Barcelona), Institut Valencià d’Art Modern (València), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), Museo Patio Herreriano (Valladolid), Centro Gallego de Arte Contemporáneo CGAC (Santiago de Compostela), Col·lecció Iberdrola, Col·lecció Helga de Alvear, Col·lecció Pilar Citoler, The Art Institute of Chicago (Chicago, EE.UU.), The Drawings Collection of Avery Library (Columbia University, Nova York, EE.UU.) i Getty Villa (Los Angeles, EE.UU.), entre d’altres.

Agenda
26 ABR 2019