• Newsletter
  • Contacte
Galeria Marlborough

Fernando Botero

FERNANDO BOTERO “Pintures recents”

Marlborough Barcelona presenta Pinturas recientes,

la primera exposició monogràfica de Fernando Botero a la ciutat comtal

Quan ens situem davant d'una obra no sempre ens és possible identificar l'autoria d'aquesta. Fernando Botero (Medellín, Colòmbia, 1932) posseeix un dels estils més recognoscibles de la pintura figurativa contemporània, un creador marcat per un llenguatge inconfusible que s'ha nomenat com a Boterisme i ja forma part de l'imaginari col·lectiu. Des dels anys cinquanta l'artista colombià experimenta amb la proporció i la grandària, salta d'un tema a un altre sense perdre l'objectiu d'exaltar el color i la corpulència. Aquest interès, o millor dit obsessió, pel volum, ve marcat pel fet que per a l'artista colombià, en la història de l'art, el volum és el que comunica la sensualitat i la bellesa. En el seu característic estil es troben la influència de l'art popular llatinoamericà, amb l'ús de colors plans i brillants, en una representació de figures corpulentes i lluminoses. A través d'aquest realisme màgic que impregna les seves obres, Botero mostra l'essència d'allò que representa. L'artista empra en la seva pintura un mètode sistemàtic a través del qual tracta d'eliminar les textures i qualsevol aparença de pinzellada per a donar homogeneïtat al color i a través d'aquest, llum a les seves pintures.

A la mostra presentem 8 obres que tracten sobre temes que han transitat l'univers creatiu de Botero: dones nues, toreros, natures mortes, amants…tots passats pel tamís de les corbes de l'artista qui els reinterpreta des de l'òptica de qui els ha explorat durant dècades.

Fernando Botero va néixer a Medellín (Colòmbia) el 1932. Als seus tretze anys va ser inscrit en una escola de tauromàquia però en aquells dies ja mostrava més interès per dibuixar als matadors que per ser-ne un. L’any 1951 rep un premi del Salón de Artistas Colombianos a Bogotà que li permet viatjar a Espanya. A Madrid s'inscriu a l'Academia de Bellas Artes San Fernando on estudia a grans mestres com Goya o Velázquez.

 

Des de la seva primera exposició individual l’any 1951, la seva obra ha recorregut galeries i museus de tot el món. En els últims anys ha exposat a diversos països com l'Argentina, Bèlgica, el Canadà, la Xina, Colòmbia, França, Alemanya, Hongria, Israel, Itàlia, Japó, Mèxic, Portugal, Espanya, Suècia, Suïssa, Turquia, Veneçuela o Estats Units.

L'obra de Botero està present en nombrosos museus com per exemple: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; The Metropolitan Museum of Art, Nova York; The Museum of Modern Art, Nova York; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, D.C.; Museo de Arte Contemporáneo de Caracas, Veneçuela; Museo de Arte Moderno, Bogotà, Colòmbia; Museo Nacional de Bellas Artes, Santiago, Xile; Neue Pinakothek, Munich, Alemanya; Pushkin Museum, Moscou, Rússia; The Israel Museum, Jerusalén; The Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York; o el Hermitage Museum, San Petersburg, Rússia.

Agenda
05 DES 2019