• Newsletter
  • Contact
Victor Lope Arte Contemporáneo

Javier Ruiz

Fins a on sé

L'expressió italiana “se non é vero, é ben trovato” sembla referir-se a l'obra de Javier Ruiz. Si aquest paisatge no és veritat, està ben trobat. De sobte, un lloc fins ara desconegut, una situació fins ara inimaginada, es presenta al públic com el reflex d'un record.

Per a Javier la pintura no és simplement un mitjà, sinó part d’un fi. Una vegada dins d'ella, alguna cosa que semblava estar adormit des de feia un temps reapareix amb la força de la memòria a l'oli. L'imaginari de Javier Ruiz parteix d'algun lloc o moment intern però inconscient o, més aviat, silenciós. Les imatges sorgeixen de la paradoxa: del desconeixement es genera un llenguatge propi en el qual Javier se sincera amb si. Per això, la seva obra oscil·la entre la veritat i la mentida. Mentre pinta es planteja: “Potser darrere de tot això, no hi ha res més que buit”. Tanmateix la seva obra funciona com un exercici d'autoexploració, per la qual cosa seria un d'aquests buits que omplen.

Figures sense rostre, persones fora del seu context, paisatges que semblen ensomnis… És que els personatges s'enfronten a la indefinició o conviuen amb ella? En el moment de creació, Javier no és plenament conscient del que fa o representa. Això genera un espai inesperat en l'espectador, un espai guardat a la imaginació de qui contempla. Segons l'artista, “trobar-se en la total ambigüitat, és a vegades l'única forma que tenim de triar amb llibertat quina opció volem prendre. Una total sinceritat amb un mateix”.

‘Fins on sé‘ dóna títol a la primera exposició individual de l'artista andalús en la Galeria Victor Lope. En general, tots els títols de les seves pintures descriuen el que està passant en elles. Fins on sé les engloba a totes, expressada en primera persona com si aquest pensés enlaire. Javier capta la seva atenció en les petites històries quotidianes que ens succeeixen però que a vegades són imperceptibles. Es podria dir que Javier és el narrador de les finors diàries. El quotidià se sublima i el detall regna entre els tons mostassa i blava dels paisatges sense nom.

 

María Valcárcel

Calendar
06 MAY 2021