• Newsletter
  • Contacte
Victor Lope Arte Contemporáneo

Jacinto Moros Burgos (Saragossa, 1959)

Forces Tensades

Aquell qui conegui el treball de Jacinto Moros reconeixerà a l’instant una de les seves peces en veure-les. Les línies corbes i abstractes de les seves obres ens resulten familiars a qui hem tingut l’oportunitat de contemplar-ne alguna. Tanmateix, cap de les línies que l’artista ha esbossat abans de crear una nova peça ha sigut igual que l’anterior. L’artista ha estudiat el moviment i el desenvolupament del material en l’espai des de molts punts de vista diferents al llarg de la seva trajectòria artística.

En aquesta exposició individual, Jacinto Moros (Saragossa, 1959) ens presenta algunes de les seves peces més recents sota el nom de Forces Tensades, títol que resumeix breument aquesta nova evolució en les seves obres. Les seves noves escultures se centren en la tensió de les corbes i els moviments que dibuixen busquen assemblar-se a l’essència del cos humà, més enllà de la seva representació física.

Les formes anteriors omplien l’espai amb cercles i corbes plenes de musicalitat, molt focalitzades en transmetre la gestualitat de l’aire o de l’aigua; no obstant això, les noves formes omplen l’espai amb gests plens de sorolls amb força i convicció per generar aquest nou traç més humà, menys líric, molt compensat, però amb molta més tensió en les ones que desenvolupen les escultures.

Aquestes noves obres incorporen una nova expressió centrada en la torsió. Visualment pot semblar que les formes d’aquesta nova etapa escultòrica de l’artista estiguin en un desequilibri forçat, tot i això, en una nova mirada, veiem que cada una de les escultures estan summament equilibrades i pensades perquè ocupin l’espai just.

Gràcies al material tan primari que utilitza l’artista, fusta i paper, tant en les escultures com en els gravats, la seva obra ens transmet la complicitat entre el que és senzill i el que és complex, al que és possible i l’impossible. Totes les seves peces ens inviten a seguir amb la mirada les corbes de cada escultura, de cada gravat.

De cop i volta ens veiem immersos en un espai on el moviment que sembla fluir constantment està congelat per sempre en les seves peces, una paradoxa d’una gran bellesa estètica.

Agenda
29 FEB 2020