• Newsletter
  • Contacte
Galeria Carles Taché

Joan Brossa

Neorealisme

Artista i poeta nascut a la ciutat de Barcelona, Joan Brossa (1919-1998) fou cofundador del grup artístic Dau al Set juntament amb Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan Ponç.

La elevació dels objectes convencionals a la categoria d’objectes artístics, afegint una sensibilitat poètica al gènere, fou el pilar fonamental de la seva obra plàstica, en la que destaquen els coneguts com a “Poemes Objectes”. El seu reconeixement internacional, a través de les grans exposicions a la Fundació Miró i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía el 1986, varen assentar la trajectòria d’aquest creador que morí l’any 1998.

Brossa desenvolupa la seva pràctica artística des dels anys quaranta, en una situació cultural caracteritzada per l’absència de propostes avantguardistes i innovadores. Des dels seus inicis, Brossa duu a terme un treball de renovació estètica fonamentat en la investigació literària i artística; i ns al moment de la seva mort, la seva extensíssima producció no deixa de cercar noves formes d’expressió i d’experimentar amb els diferents mitjans.

Si bé la gura d’aquest l’artista i poeta és inabastable, l’obra Neorealisme ens permet acostar-nos-hi i explicar múltiples facetes de l’univers brossià. Aquesta peça, composta per divuit miralls emmarcats, és una bona mostra de la barreja de contenció i ironia, i forma part d’un ric imaginari compost d’objectes quotidians en els què l’artista mira de redescobrir la màgia. La de Brossa és una escola de la mirada que es xa en allò banal, menysprea els herois i trenca convencions de gènere. Però Brossa, a més, implica l’espectador, el sorprèn, l’incita a pensar, o el torba amb aparicions poètiques –en aquest cas, del mateix espectador– tan senzilles com complexes.

Amb una enigmàtica saviesa poètica, Brossa, deconstructor del llenguatge, prestidigitador dels signes, ens ha deixat un univers poètic en expansió, en mutació constant, com l’amor, com l’instant, com la vida, com els miralls.

Agenda
25 MAR 2019