• Newsletter
  • Contact
N2 Galeria

Lluís Vilà

LLUÍS VILÀ, A LA RECERCA DE L’ABSOLUT

Lluís Vilà (1952-2010) al llarg de la seva trajectòria com artista va investigar i experimentar amb una gran varietat de formes i materials. Impressiona veure la seva capacitat creativa. Fou una recerca contínua que va culminar amb aquesta sèrie que ara presentem realitzada el 2009 un any abans de la seva prematura mort i que sota el títol de “Absolut” ens mostra el seu treball més depurat estèticament, un conjunt de pintures i escultures que destaquen per la seva austeritat expressiva.
Ironia i espiritualitat són els dos pols entre els quals es mou l’obra última de Lluís Vilà. Les formes abstractes i essencials de les seves pintures són portadores d’una alta càrrega simbòlica. Els espais en blanc i les misterioses formes de les seves escultures imposen un silenci respectuós a l’espectador. Aquesta absència de color és un procés de construcció de la mateixa obra que a força de treure i depurar dona importància al blanc que conté tots els colors possibles. D’aquesta manera l’absència de color seria l’altra cara de la tècnica dels expressionistes abstractes. Anar traient vels de color fins a arribar a la puresa total.
Per la seva part la sèrie d’escultures “Nautes” són figures antropomorfes que incorporen el pa, element recurrent al llarg de la seva trajectòria. Per a Lluís Vilà el pa té unes connotacions religioses i rituals que ens connecten amb el passat. El pa com a símbol d’una civilització que ha sabut elaborar unes matèries primeres donant com a resultat un aliment al voltant del qual ens reunim per a menjar-lo. Un acte social que ens comunica amb altres cultures. Aquestes escultures misterioses i ambigües representen una ruptura del cànon clàssic de bellesa per anar més enllà en el seu significat. Són com figures perdudes en el nostre món l’objectiu de les quals és qüestionar la realitat en la qual vivim.
L’obra de Lluís Vilà que mostrem forma una unitat. Les seves pintures connecten amb aquests cossos deformats que transiten a la recerca de l’absolut i que d’alguna manera intenten donar una resposta a les nostres indagacions vitals.

Joan Solà Coll

Calendar
15 AUG 2020