• Newsletter
  • Contact
Galeria Marlborough

Jacques Lipchitz

Los años de París

Galeria Marlborough Barcelona presenta Els anys de París una exposició de les creacions de Jacques Lipchitz de primera època.  

 

Conferència inaugural a càrrec de J.F. Yvars

La meva obra és la meva vida: Aproximació a l'obra de Jacques Lipchitz

 

 

L'exposició se centra en la producció de l'artista durant la seva vida artística primerenca, anys crucials d'innovació. Una vintena d'obres d'art fonamentals entre les quals es presenten escultures, dibuixos i baix relleus creats entre 1914 i 1931.

Nascut a Lituània en 1891, Lipchitz va arribar a París en 1909 a treballar com a escultor i ràpidament es va familiaritzar amb els membres clau de l'avantguarda en la, llavors, capital artística del món. Lipchitz va construir un món propi i singular mitjançant la interacció d'idees, estils i formes iconogràfiques diferents. Malgrat el caràcter rupturista de les seves obres, Lipchitz segueix els passos de la tradició escultòrica del segle XIX en quant al procés de creació i materials, la seva obra és forjada principalment en bronze i pedra.

Entre 1915 i 1925 Lipchitz s'interessa sobretot en els problemes formals de la sintaxi del cubisme. Inicialment Lipchitz va treballar en una sèrie de tòtems que mostren elements com a blocs de pedra, que s'assemblen a l'arquitectura a gran escala com es pot apreciar a Seated Figure (1915) o al dibuix de La serveuse (1915): Les formes arquitectòniques es converteixen en metàfores de la figura humana o al revés, el cos humà es converteix en metàfora de l'arquitectura.

A partir de 1918, Lipchitz va crear baix relleus que representaven natures mortes d'objectes, cistelles de fruites i, amb major freqüència, instruments musicals. Sovint col·locats en un oval profundament tallat, les formes i plans curvilinis en alt relleu emfatitzen els contrastos de llums i ombres i, per tant, l'efecte escultòric tridimensional. Això es pot apreciar a obres com Still Life (1918) o Musical Instruments (1923).

Lipchitz va aportar una altra gran contribució a l'escultura del segle XX. Una vegada difuminat l'angle recte en el cos del treball de Lipchitz dóna lloc a obres d'una llibertat total d'expressió que ell anomenarà Transparents. En aquestes obres la imaginació tanca i completa les imatges, és el cas de Man Leaning on Elbows (1925) o Meditation (1931).

A més de ser un dels escultors més influents del segle XX, la seva importància com a dibuixant queda patent a l'exposició. El virtuosisme de l'artista als treballs en paper en una varietat de mitjans (llapis, tinta,  carbonet, etc.) revela l'abast i la creixent importància del dibuix dins del seu desenvolupament estilístic i conceptual primerenc. Al 1941 va haver de fugir de París a Nova York, on va exhibir la seva obra a diverses galeries i museus fins a la seva mort el 1973. La seva primera exposició amb la Galeria Marlborough va ser l’any 1966.

Jacques Lipchitz neix a Druskininkai (Lituània) el 1981. Estudia enginyeria, però, poc després, es trasllada a París (1909) per a estudiar a l’École des Beaux-Arts i l’Académie Julian. A les comunitats artístiques de Montmartre i Montparnasse s'uneix al grup de Juan Gris i Pablo Picasso, entrant a formar part del moviment cubista el 1911. El 1912 exposa al Saló Nacional de les Belles arts i al saló d’Automne, i el 1920 a París s'organitza la seva primera mostra individual a la galeria L’Effort Moderne, de Léonce Rosenberg.

Amb l'ocupació alemanya de França durant la Segona Guerra Mundial, i la deportació de jueus als camps d'extermini nazis, Jacques Lipchitz fuig del país, i l’any 1941 s'exilia als Estats Units. El 1963 torna Europa i el 1972 publica la seva autobiografia en ocasió de l'exposició Jacques Lipchitz: His Life in Sculpture al Museum of Metropolitan Art de Nova York. Lipchitz mor a Capri (Itàlia) el 16 de maig de 1973.

Ha estat inclòs a exposicions grupals i individuals en el Museum of Modern Art, Nova York; la Neue Nationalgalerie, Berlín; el Musée National d’art Modern, París; al Institut Valencià d’Art Modern, València, entre molts altres. Al 2018 es va presentar una gran retrospectiva al Moscow Museum of Art, Moscou.

L'obra de Lipchitz es troba a innombrables museus de tot el món, inclosos el Centre Pompidou, París, França ; Centro Museo de Arte Reina Sofía, Madrid, Espanya; Israel Museum, Jerusalem, Israel; The National Gallery of Art, Washington, Estats Units; Art Institute of Chicago, Chicago, Estats Units; Tate Britain, Londres, Anglaterra; Sprengel Museum, Hannover, Alemanya; Stedelijk Museum, Amsterdam, Països Baixos; The State Hermitage Museum, Sant Petersburg, Rússia; i The Metropolitan Museum of Art, The Museum of Modern Art i The Whitney Museum of American Art, Nova York, Estats Units.

Calendar
19 SEP 2020