• Newsletter
  • Contacte
RocioSantaCruz

Marcel Giró

Marcel Giró: Luz e força

Aquesta exposició recull una selecció de fotografies de Marcel Giró des dels primers anys trenta fins a la darreria dels setanta.

Marcel Giró (Badalona, 1913-2011) va viure exiliat al Brasil des dels anys quaranta, on va ser un dels membres més reconeguts de l’Escola Paulista i un dels integrants del Foto Cine Clube Bandeirante, agrupació fotogràfica de gran prestigi en la qual es comença a qüestionar el pictorialisme i a manifestar-se l’estètica moderna en la fotografia brasilera.

Les primeres fotografies de Marcel Giró daten de la dècada dels anys trenta, abans de la Guerra Civil, fetes al Pirineu català; es tracta de paisatges de muntanya en què ja mostra una mirada especial cap a l’abstracció, aspecte que serà present en tota la seva obra posterior.

A l’inici de la Guerra Civil Espanyola, Giró es mobilitza com a voluntari del Regiment Pirinenc, dependent de la Generalitat. El 1937, decebut pels enfrontaments constants entre les diverses faccions que lluiten contra Franco, decideix marxar a l’exili travessant els Pirineus a peu des de Berga fins a França. El 1940 aconsegueix viatjar fins a Colòmbia, des d’on posteriorment es trasllada al Brasil, país on finalment estableix la seva residència.

Al Brasil coincideix amb el naixement de la fotografia moderna brasilera, que gira entorn d’una política de desenvolupament urbà i industrial acompanyada d’un progrés econòmic i social. Tot plegat queda reflectit a la fotografia de l’Escola Paulista, tant en els aspectes temàtics dels enquadraments del paisatge urbà modern, com en l’ús de les tècniques fotogràfiques mitjançant l’experimentació pura.

Per a Giró, que considera la fotografia com a Art i que forma part d’un moviment avantguardista, és fonamental la recerca de nous llenguatges. Persegueix una nova estètica, se serveix d’un llenguatge formal amb una sintaxi pròpia, altera les perspectives, contrasta les llums i les ombres fins al límit, i acosta tant les línies i les textures que acaba convertint les seves fotografies en “pintures”, per mitjà de la distorsió de la realitat, que converteix en un objecte artístic.

El 1978 Giró abandona la fotografia i ven el seu estudi per tornar a Catalunya, on morirà al 98 anys.

La qualitat i excepcionalitat dels vintage presents en aquesta exposició expliquen que recentment s’hagin integrat peces de Marcel Giró en importants col·leccions, com la del Museum of Modern Art (MoMA, Nova York), el MASP (Museu d’Art de São Paulo) o Itaú Cultural (São Paulo).

Agenda
16 NOV 2018