• Newsletter
  • Contacte
Galeria H2O

Harri Pälviranta

Military Dispatch

Durant el conflicte entre Finlàndia i la Unió Soviètica de 1939-1940, coneguda posteriorment com la Guerra d’Hivern, el nombre de víctimes en operacions militars va ascendir a 26.662. Un llibre titulat Vapautemme hinta (El Preu de la Nostra Llibertat) fou publicat poc després de la guerra, el 1941, amb unes columnes d’uns pocs centímetres reservades a les fotografies i dades dels herois de guerra morts.

La Guerra d’Hivern així com el llibre van provar que els soldats morts posseeixen una gran càrrega simbòlica. Mentre el soroll dels canons i les armes encara ressonen a l’aire, resulten vitals per a enfortir l’esperit patriòtic i el sentit de comunitat d’una nació sota amenaça. Aixequen la moral entre les tropes. I després de la guerra, tenen un paper vital impulsant l’esperit col·lectiu, modelant la identitat i preparant per a futurs conflictes.

La Guerra d’Hivern continua ocupant un lloc destacat en el discurs polític de Finlàndia, ja sigui evocant el seu esperit per a superar una recessió econòmica, o esmentada en el context de la política de seguretat. La idea de fons és sempre llibertat i independència a canvi del vessament de sang i la solidaritat. La política d’avui s’erigeix sobre la memòria dels soldats morts.

En altres paraules, els soldats caiguts en temps de guerra i pau són usats repetidament amb finalitats polítiques. Però quan es mira fixament, un per un, els rostres dels soldats morts, tenint en compte els seus noms, ciutat natal, professió i edat; la política queda a un marge per donar pas a una sensació de solemnitat, tristesa i reflexió sobre com va afectar la guerra a cada família i poble. Com a grup, els herois de guerra morts van ser importants a nivell nacional, però a nivell individual les seves morts semblen només una pèrdua. De què serveix a algú saber que els tres germans d’una mateixa família en un petit poble van morir? O que un noi recentment graduat va ser assassinat just després de dos dies al front? Morir com un heroi de guerra tampoc deixa afecte, amor, feina o prosperitat per a la família i amics. En el seu lloc, la mort a la guerra és sempre un final violent que comporta un dolor incommensurable.

Agenda
23 JUN 2018