• Newsletter
  • Contacte
Galeria Marlborough

MARTÍN CHIRINO

MOVER EL HORIZONTE

Marlborough Barcelona presenta Mover el horizonte, la primera exposició pòstuma de Martín Chirino. En la mostra es podran veure les dues últimes peces de l'artista, inèdites fins al moment.

Martín Chirino (1925 - 2019) és un dels representants de l'escultura abstracta espanyola de prestigi internacional. El títol de l'exposició, Mover el horizonte, remet a la voluntat de renovació inesgotable, cerca interior i tornada a les seves arrels que van acompanyar tota la vida a l'artista. La seva obra està molt influenciada per la cultura guanxe així com els materials i el paisatge de les Illes Canàries. Chirino utilitza el ferro forjat, partint d'un treball artesà, com a mitjà d'expressió plàstica. La seva obra segueix un impuls sígnic a través del qual redueix la complexa realitat a formes lineals generant tot tipus de geometries espaials que busquen el màxim potencial expressiu amb un mínim de matèria.

A l'exposició presentem 11 escultures i una obra sobre paper recents (2005-2019) així com 4 dibuixos de 1973 en els quals ja eren palpables les formes que més endavant va traslladar a les tres dimensions. Entre les escultures es podran veure espirals, símbol rotatori del vent; dos aeróvoros, que donen una aparença de levitat, de ser ingràvides; diversos caps, la sèrie més figurativa de l'obra de Chirino; una obra de la sèrie de l'homenatge a Marinetti, fundador del Futurisme, que àmplia el desafiament que aspira a transformar l'espai, donant a la forja de ferro la rapidesa i el desenfrenament d'una immensa rúbrica i la seva més recent escultura: l'escorç en ferro d'un gran violoncel sobre base d'ebenisteria fina, que dóna continuïtat a una àmplia sèrie dedicada a la música.

La voluntat incessant de plasmar a través d'una matèria tan rígida formes tan orgàniques generalment corbes, és el que fa que, davant cadascuna de les seves obres, Chirino provoqui en nosaltres aquesta emoció tan singular.

Aquesta serà la primera exposició pòstuma de Martín Chirino, encara que la preparació de la mateixa es va fer encara amb la seva col·laboració. Ara més que mai ressonen les paraules de l'escultor canari que sol·licitava a l'espectador sobre la seva obra: “Que l'observin detingudament. Per a mi seria un honor que la miressin, es deixessin portar i vibressin, perquè és l'esforç de tota una vida.”

Martín Chirino va exercir el càrrec de president del Círculo de Bellas Artes de Madrid de 1983 a 1990, i va ser director del del Centro Atlántico de Arte Moderno de Las Palmas de Gran Canaria des de 1989 fins a 2002. Ha estat guardonat, entre altres, amb el Premi Internacional d'Escultura de la Biennal de Budapest, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, el Premi Canàries d'Arts Plàstiques, la Medalla d'Or a les Belles arts, el Premi Nacional d'Escultura de la CEOE, la Medalla d'Honor del Cercle de Belles arts de Madrid i el Premi Arts Plàstiques 2003 de la Comunitat de Madrid. El 2004 la Fundació Real Casa de la Moneda li va concedir el Premi Tomás Francisco Prieto de medallística, Premi de la Fundació Cristóbal Gabarrón de les Arts Plàstiques (2008). Investit Doctor Honoris causa per les Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (2008) i per la Universitat Nebrija de Madrid (2011). En el 2014 és nomenat Acadèmic Honorífic de la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran a Madrid. En 2015 inaugura a la seva ciutat natal la Fundació d'Art i Pensament Martín Chirino.

L'obra de Martín Chirino està present, entre altres, en els següents Museus i Col·leccions públiques: Carnegie Institute, Museum of Art, Pitsburg, Pennsylvania; American Express Company, Nova York; Fundación Juan March, Madrid; Colección Testimonio Fundación La Caixa, Barcelona; Kresge Art Center Gallery, Michigan; The Metropolitan Museum of Art, Nova York; The Solomon R. Guggenheim Museum. Nova York; Middleheim Museum, Anvers; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Museo de Arte Contemporáneo, Barcelona; Museo de Bellas Artes, Caracas; IVAM Instituto Valenciano de Arte Moderno, València; Museo Patio Herreriano. Valladolid; CAAM. Centro Atlántico de Arte Moderno, Las Palmas de Gran Canaria y Museo Internacional de la Solidaridad Salvador Allende, Santiago de Xile.

Agenda
01 JUN 2020