• Newsletter
  • Contacte
Galeria Marlborough

Hugo Fontela

Norte

Hugo Fontela, l’artista més jove de la Galeria Marlborough, exposa les seves obres per primera vegada a la seu de Barcelona

 

Marlborough Barcelona es complau a presentar NORTE, la mostra que reunirà l’última producció del pintor asturià Hugo Fontela (Grado, 1986), l’artista més jove de la galeria, que exposa per primera vegada a la seu de Barcelona.

A NORTE, la mostra que presentem a la Galeria Marlborough, Fontela explora la memòria del paisatge costaner de la seva Astúries natal seguint la línia de minimalisme estètic de la seva darrera exposició, al mateix temps que evoluciona en les seves temàtiques. Si en les seves anteriors creacions van ser protagonistes els posts flotants sobre l’aigua inspirats pels molls abandonats de l’East River de Nova York o els mars de residus que donen lloc als seus imponents abocadors, als seus recents llenços són les roques marines de les terres del nord les protagonistes indiscutibles. Les roques solitàries emergeixen, enigmàtiques, sobre els mars de blaus intensos expressats en diferents estats d’activitat: la mar llisa, mar arrissada o marejol.

Com indica Enric Juncosa al text introductori del catàleg, Fontela no cerca la representació fidedigna de la realitat, sinó la seva vivència: “Fontela converteix el paisatge que recorda, o la memòria de l’emoció que aquest paisatge li va produir, en l’acte mateix de pintar. Les roques o illots són diferents, de què es desprèn que no l’interessa la representació en si d’una vista determinada, ni tampoc persegueix una visió èpica del sublim.” Per tant, l’obra del jove artista podria considerar-se neo-tradicionalista, ja que demostra haver conegut els moviments de l’action painting y del pop, així com l’informalisme i el minimal. D’aquest mode, les seves pintures parteixen de la figuració per viatjar cap a l’abstracció, és a dir, de-construeix una imatge que parteix de la realitat però avança cap a la cosa pictòrica i són les relacions entre les formes, les figures, els volums i els colors els que constitueixen el medi d’expressió que provoca la sensació pictòrica més que el mateix objecte representat.

Hugo Fontela neix a Grado (Pincipat d’Astúries, Espanya) a 1986. La seva formació pictòrica va estar als seus inicis vinculada, per un costat a la Escuela de Artes y Oficios de Avilés, on va aprendre a pintar de forma acadèmica, i per un altre a la Escuela de Arte de Oviedo, on prepara el seu ingrés a Belles Arts. Decideix llavors traslladar-se a Nova York amb solament divuit anys. Allí ampliaria els seus estudis a The Arts Students League, i instal·laria el seu estudi-taller. Des de l’any 2005 viu i treballa a Manhattan, alternant estudis a Madrid i Nova York.

Al 2005 rep a Espanya el XX Premio BMW de Pintura, i el 2007 el Premi al millor artista de la Feria de Arte Gráfico ESTAMPA, concedit per la Asociación de Críticos de Madrid. L’any 2006 participa juntament amb Juan Hidalgo com artista convidat a la XVIII Bienal de Pintura de Zamora. El 2011 el Museu de l’Aabadia de Montserrat de Barcelona organitza una àmplia mostra dels seus treballs realitzats a Amèrica. Aquell mateix any, fruit de dues estades a Rio de Janeiro juntament amb Oscar Niemeyer (2009 i 2010), realitza la mostra Niemeyer by Fontela al centre projectat pel mateix arquitecte a Avilés. L’any 2014 rep el Premio Príncipe de Girona de las Artes per la seva precoç trajectòria artística i exposa White Paintings a la Galería Hispánica Contemporánea a Ciutat de Mèxic. El mateix any entra a formar part de la Galeria Marlborough i el 2016 realitza la seva primera exposició individual a la seu de Madrid anomenada Pinturas Extrañas.

La seva obra es troba a museus i col·leccions com: la Biblioteca Nacional, Madrid; Calcografía Nacional, Madrid; Colección Ars Citerior, València; Colección Ayuntamiento de Zamora; Colección Banco Bilbao Vizcaya, Argentaria, Madrid; Colección BMW, Madrid; Colección Cajastur-Liberbank, Astúries; Colección Caja de Ahorros del Mediterráneo, Múrcia; Colección Centro Asturiano de Madrid; Colección DKV, Barcelona; Colección Fundación Banco Sabadell; Colección Fundación Cruzcampo, Sevilla; Colección Fundación Príncipe de Asturias, Oviedo; Colección Fundación Universidad Rey Juan Carlos; Colección Gabarron Foundation, Nova York, EE.UU; Colección Junta General del Principado de Asturias, Oviedo; Colección Himalaya; Colección Instituto Cervantes; Colección Masaveu, Espanya; Colección Pérez Simón, Mèxic i Museo de Bellas Artes de Asturias, Oviedo, entre d’altres.

Agenda
21 OCT 2018