• Newsletter
  • Contact

Blanca Muñoz

Recapitulació

Marlborough Barcelona es complau a presentar la primera exposició individual a la Ciutat Comtal de l’artista Blanca Muñoz.
La mostra reuneix una dotzena de treballs d’acer inoxidable i ceràmica, des de 2009 fins a l’actualitat, en què l’artista expressa el seu interès per la llum, la cosmologia i les formes orgàniques de la natura.

Blanca Muñoz (Madrid, 1963) va estudiar Belles Arts a la Universidad Complutense de Madrid i posteriorment va ser becada per desenvolupar els seus projectes a Roma i Mèxic, dos ciutats que van marcar la trajectòria artística de l’escultora.
Durant la seva estada a Mèxic, Blanca Muñoz va treballar el gravat amb planxes d’acer, material que seguidament va utilitzar per la realització de les seves primeres escultures. Després del seu retorn a Madrid, es va adonar de la importància de l’experiència espacial i lumínica mexicana i va començar a interessar-se per la llum i la cosmologia. Aquest fet la va portar a investigar la incidència de la llum del sol sobre els objectes i, d’allà, a estrènyer la seva relació amb l’acer per realitzar escultura. Paral·lelament, va continuar explorant la tècnica del gravat introduint varetes d’acer a la superfície plana del paper.

Per la creació de les seves peces Blanca Muñoz fixa els punts de referència essencials, corbant i soldant les varetes d’acer inoxidable per, seguidament, afegir connexions o desviacions. La rigidesa de l’acer es torna flexible i el color gris es combina amb l’acer en diferents tonalitats. Aquesta barreja proporciona a les escultures un misteriós moviment, generat per l’ondulació de l’acer i la seva combinació cromàtica.

L’obra escultòrica de Blanca Muñoz és hereva del constructivisme científic així com del seu vessant més líric: precisió i intuïció a la vegada. Com indica Joan M. Minguet Batllori al text introductori del catàleg, l’artista utilitza un cert grau d’intuïció a l’hora d’iniciar les seves creacions, no obstant: “...és evident que Blanca Muñoz no participa de l’art de l’atzar en termes absoluts [...]; molt al contrari, més enllà o més ençà de la seva manera de començar, la seva creació es fruit d’un procés d’estudi entre vàries variables, les formes, la seva situació a l’espai, la possibilitat del seu desenvolupament...”.

La peça protagonista de l’exposició, Candombe (2009), és una gran estructura de vareta i xapa perforada d’acer inoxidable. El color blavós i els seus volums potencien l’efecte cinètic de l’obra, donant-li ritme i musicalitat. Segons Minguet Batllori: “La disposició a l’espai juntament amb la qüestió lumínica (i, per tant, cromàtica) proporciona a les seves peces una sensació de mobilitat sense ser estructures mòbils pròpiament dites”.

L’artista també s’interessa per la morfologia i l’organització de l’univers vegetal. A la mostra trobem obres de caràcter orgànic, inspirades en les formes de la natura, com Atrapada (2013), Venera (2011), Azorada (2011) o Alada (2014). Amb Bujía (2013), Blanca Muñoz introdueix més color a les seves obres mitjançant la utilització de xapes perforades de diferents tons metal·litzats.
Per últim, es mostra un conjunt de peces de ceràmica que s’ancoren a les parets amb varetes d’acer inoxidable, un llenguatge que unifica les seves escultures de marbre amb la seva obra gràfica.

Blanca Muñoz ha realitzat importants exposicions individuals com, per exemple, El Universo Transparente a l’Espacio Uno i al Jardí Sabatini del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, The Blue Dance a Marlborough Chelsea, Nova York, o Circunnavegación a la Sala Alcalá 31.

La seva obra està present a numbrosos museus i col·leccions, entre els que cal destacar: Academia Española de Historia, Arqueología y Bellas Artes (Roma), Calcografía Nacional (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid), Biblioteca Nacional (Madrid), Palacio de la Zarzuela (Madrid), Museo de L’Almodi (València), la Quinta Colorada (Mèxic DF), Museo del Cabildo Insular de la Palma (La Palma, Canàries), Museo de Bellas Artes de Álava (Vitòria), Museo Würth (Alemanya), Fundación Coca-Cola, Colección Caja de Burgos, Ayuntamiento de Pamplona (Pamplona), Fundación Bancaja (València), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), Banco de España, Fundación Bilbao-Arte (Bilbao), Museo Würth (La Rioja), Fundación Juan March (Madrid) etc. Podem trobar escultura pública de Blanca Muñoz a Madrid (Géminis, Torre Cepsa de Norman Foster), a Bilbao (Perseidas II, Parque de la Curva de Elorrieta), al centre històric de Màlaga (Panta rei) y a Badajoz (Eclíptica, Palacio de Congresos). Canviant de tècnica i escala, realitza la seva primera col·lecció de joies per a la firma Grassy l’any 2010.

Calendar
28 MAR 2024