• Newsletter
  • Contacte
Galeria Marlborough

Richard Estes

Richard Estes. Obra recent

Richard Estes, un dels pares de la pintura hiperrealista americana, arriba a Marlborough Barcelona

La Galeria Marlborough de Barcelona presenta una exposició on es podran veure catorze obres de Richard Estes, un dels fundadors del moviment pictòric fotorrealista que va néixer als Estats Units a finals dels anys seixanta del segle XX. Es tracta de  la seva primera exposició individual a Barcelona deu anys després de la gran retrospectiva que li va dedicar el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid l'any 2007.

L'obra d’ Estes està marcada per una meticulosa descripció dels edificis, dels encreuaments urbans amb els seus rètols i senyalística i, per sobre de tot, pel seu èmfasi en plasmar els reflexos de les superfícies tant metàl·liques com vítries, estudiant també l'ambigüitat d'aquestes últimes que unes vegades transparenten i unes altres projecten la imatge davant d'elles. L'artista dóna vida a obres que la mirada no es cansa d'escodrinyar per la seva multiplicació de perspectives, de manera que els quadres es converteixen en un joc de miralls en els quals Estes estudia l'efecte distorsionador de la llum sobre les superfícies reflectores. Referent a això, Guillermo Solana assenyala en el pròleg del catàleg de l'exposició: “En la pintura de Estes, veig el no-res irisar el món i relumbrar sobre les coses”.

Deixant de costat els rígids i vertiginosos angles metropolitans, presentarem en la mostra dues obres que formen part d'una extensa sèrie dedicada a l'Antàrtida, en la qual Estes crea magnífics efectes tant de les envellutades d'aigua com dels reflexos de les glaceres en les ones dels vaixells d’aquest món semi-congelat, i que seran exposades per primera vegada en la península íberica.

 

Richard Estes va néixer a Kewanee, Illinois el 1932. De 1952 a 1956 va estudiar a l'Institut d'Art de Chicago. Es va mudar a Nova York el 1959 on va tenir lloc la seva primera exposició individual l’any 1967. El 1996 va ser guardonat amb el Premi MECA com a artista visual al Maine College of Art a Portland. El 2007 es va celebrar al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid i el Palazzo Magnani a Reggio Emilia, Itàlia una retrospectiva de l'obra de l'artista, Richard Estes: La sensualitat del real. Actualment viu i treballa entre Nova York i Maine.

L'obra de l'artista, un dels més importants de la segona meitat del segle XX, es pot trobar a nombroses col·leccions i museus incloent: Académie Française, París, França; The Art Institute of Chicago, EUA; Des Moines Art Center, Des Moines, EUA; Detroit Institute of Arts, Detroit, EUA; The Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York, EUA; High Museum of Art, Atlanta, EUA; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, EUA; Museum of Contemporary Art, Chicago, EUA; Museum Ludwig, Alemanya; The Museum of Modern Art, Nova York, EUA; Nelson-Atkins Museum of Modern Art, Kansas City, EUA; Neue Galerie der Stadt Aachen, Ludwig Collection, Aquisgrà, Alemanya; Teheran Museum of Contemporary Art, Teheran, Iran; Toledo Museum of Art, Toledo, EUA; Whitney Museum of American Art, Nova York, EUA; The Brooklyn Museum of Art, Nova York, EUA; Smithsonian National Air and Space Museum, Smithsonian Institution, Washington, EUA i el Museu Thyssen-Bornemisza, Madrid.

 

Agenda
19 SEP 2018