• Newsletter
  • Contact

LOOP Barcelona 2015

28 Maig - 6 Juny | XIII edició

Del 28 de Maig al 6 de Juny Barcelona acollirà, un any més, LOOP Barcelona, el punt de trobada de la comunitat internacional per descobrir les últimes propostes en les pràctiques artístiques contemporànies dedicades al vídeo art i a la imatge en moviment que aquest 2015 arriba a la seva tretzena edició.

A través de tres seccions -Fira, Festival i Estudis-, LOOP presentarà una acurada selecció de galeries que exhibiran peces de vídeo, programarà exposicions als principals espais de la ciutat, comissionarà intervencions especials a l’espai públic, acollirà screenings i desplegarà un ampli programa de xerrades i trobades professionals.

What about collecting video art? i Beyond the Image: Sound seran els dos fils conductors d’aquesta edició al voltant dels que s’articularà el programa artístic i es desplegaran els espais de debat.

Com és habitual, la Fira LOOP es celebrarà del 4 al 6 de Juny a l’espai de l’Hotel Catalonia Ramblas, reunint una selecció de més de 45 galeries que ocuparan les habitacions de l’hotel per presentar solo shows de vídeo artistes contemporanis, molts dels quals s’estrenaran en première. Per primera vegada, la fira inclourà una secció d’obres sonores seleccionades per la comissària independent Anne-Laure Chamoissier.

Com a novetat, aquest 2015 LOOP ha llençat la primera edició del Premi Discovery amb el suport d’Estrella Damm, projecte que neix amb l’objectiu d’apostar i reconèixer la producció recent de vídeos i films d’artistes internacionals a través d’una convocatòria oberta a la comunitat artística. El guanyador del Premi Discovery serà guardonat amb una dotació econòmica de 5,000 euros i serà anunciat el 5 de juny en una festa a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. A més, les 10 obres finalistes seran exhibides en una exposició a l'Antiga Fàbrica en el marc de LOOP Barcelona 2015.

What about collecting video art? explorarà el col·leccionisme dedicat al vídeo. El programa posarà de relleu la figura del col·leccionista com un agent actiu en la promoció de l’art contemporani, compromès amb la comunitat artística, que assumeix un rol pro-actiu dins del món de l’art. El col·leccionisme centrarà el programa de xerrades que tindrà lloc del 4 al 6 de Juny a l’Hotel Catalonia Ramblas i es desplegarà a través d’exposicions als principals centres artístics de la ciutat que del 28 de maig al 6 de juny acolliran col·leccions i col·leccionistes de referència internacional com: Sammlung Goetz (Alemanya), Sam Art Projects (França), col·lecció Patrizia Sandretto Re Rebaudengo (Itàlia) i Leal Rios (Portugal). Alhora, LOOP Barcelona 2015 presentarà els principals col·leccionistes de vídeo de l’Estat Espanyol en l’exposició Vídeo-Règim. Col·leccionistes a l’era audiovisual, un projecte comissariat per Carles Guerra que tindrà lloc al Cercle del Liceu – espai que obrirà per primera vegada al públic general en motiu de la mostra. El Museu Nacional de Catalunya també es sumarà al projecte acollint una selecció d’obres de la Fundació Sorigué en una exposició comissariada per Javier Panera.

Per altra banda, Beyond the Image: Sound explorarà aquelles pràctiques artístiques sonores que estan estretament relacionades amb la imatge en moviment. En aquesta ocasió s’ha comptat amb l’especialista francesa Anne-Laure Chamboissier que comissionarà un programa d’intervencions sonores a l’espai del claustre de l’Antic Hospital de la Santa Creu juntament amb l’artista Emmanuel Lagarrigue. Alhora, l’artista Àlex Arteaga desenvoluparà una sèrie d’intervencions als espais del Pavelló Mies van der Rohe i de la Fundació Tàpies en un projecte comissariat pel català Lluís Nacenta.

El recent inaugurat Museu de Cultures del Món així com nombrosos espais del recinte de l’Antic Hospital de la Santa Creu, entre d’ells la Biblioteca Nacional de Catalunya, es sumaran per primera vegada als espais de ciutat que acolliran projectes expositius i intervencions artístiques. Entre aquests, es comptarà amb amb la Filmoteca de Catalunya, el cinema Zumzeig, la Capella, el Mercat de la Boqueria, la Virreina-Centre de la Imatge, el Reial Cercle Artístic, el Museu Picasso, l’Ateneu Barcelonès, el Museu Frederic Marès i el Palau del Baró de Quadras, edifici modernista construït per Josep Puig i Cadafalch i actual seu de d’Institut Ramon Llull.

L’Arts Santa Mònica es sumarà també al projecte presentant una obra de l’artista Jordi Colomer, guanyador de la primera edició del premi per a la vídeo creació llençat recentment per la Xarxa de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica, LOOP Barcelona i que compta amb el suport de la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo.

Per més informació sobre LOOP Barcelona 2015, si us plau consulteu el lloc web: www.loop-barcelona.com

LOOP Fair i LOOP Studies
4-6 Juny 2015
Hotel Catalonia Ramblas (Pelai 28, 08001 Barcelona)

LOOP Festival
28 Maig-6 Juny 2015
Diverses localitzacions de la ciutat

 

LOOP és una plataforma independent dedicada a promoure el vídeo art, els films d‘artista i les pràctiques artístiques basades en la imatge en moviment. Fundada l’any 2003, la plataforma és, des de la seva creació, un espai experimental pioner en el seu camp, obert a noves actituds i aproximacions que ofereix, a un públic especialitzat, una acurada selecció de continguts relacionats amb el vídeo art.

LOOP treballa conjuntament amb una comunitat internacional de galeristes, artistes, comissaris, col·leccionistes i directors d’institucions per desenvolupar projectes arreu del món que tenen, com a principal l’objectiu, explorar críticament les capacitats del vídeo art en els discursos artístics contemporanis i contribuir a l’ intercanvi d’idees.

Al llarg de l’any, LOOP porta a terme projectes que desenvolupa en col·laboració amb els principals agents internacionals i que e materialitzen en diversos formats i localitzacions: des de projectes comissariats a exposicions itinerants, programes públics, projeccions de films, entre d’altres.

More news