• Newsletter
  • Contact

Pablo Armesto

Més que llum

Pablo Armesto presenta a Marlborough Barcelona les seves obres en les quals harmonitza art i tecnologia dins del marc de la Mobile Week Barcelona

Al llarg de la història de l'Art els artistes han explorat diferents tècniques per representar la llum en els seus quadres. Aquesta crea els perfils, defineix els objectes o els desdibuixa, determina l'exactitud de les llunyanies i dels horitzons. La llum no juga únicament un paper narratiu sinó també compositiu en les obres d'art com es fa evident en artistes tan dispars com Vermeer, Monet, o Hopper.

En escultura s’afegeix el joc amb els propis materials i les seves reflexions, la llum deixa de ser únicament la inherent, la que li atorga l'artista, i entra en escena aquella exterior. Això queda patent en la vibració dels metalls de Brancusi amb la incidència de la llum o en els alabastres de Chillida en els quals aquesta fecunda l'espai.

La tecnologia ha permès que els artistes contemporanis vagin un pas més enllà i introdueixin en les seves obres il·luminació pròpia gràcies a la fibra òptica, els neons o els leds. Això es pot percebre en les obres d'artistes com Tracey Emin que utilitza neons per transcriure missatges, o en les de James Turell qui constitueix espais a través de la llum. L'obra de Pablo Armesto relaciona la pintura i l'escultura amb la luminescència i la tecnologia. L'artista juga amb les llums i les ombres en les seves peces a través de sistemes de leds, neons, càtodes i fibra òptica que composa sobre fusta i metalls lacats.

Les composicions de l'artista comprenen des dels seus inicis un caràcter minimalista per la cerca de la puresa en les seves formes, són harmòniques i solen fer al·lusió a la Naturalesa i la seva màgia. Armesto fa ús de diferents tipus de formes lineals que disposa d'una manera delicada i poètica convidant a la intimitat i l'observació de les seves obres.

L'exposició està formada per gairebé una vintena d'obres, de les quals 4 peces són exemptes, les altres estan pensades per a la seva instal·lació sobre paret.

Des de fa més d'una dècada l'artista asturià treballa amb llum en les seves obres, en aquesta mostra, Más que luz  va un pas més enllà com veurem a través de l'obra Titi-land Barc., de la serie Encuentros. Es tracta d'una de les peces que presentem, una escultura interactiva que es comunica i relaciona amb una altra que estarà a Madrid en el recinte firal d'ARCO. Ambdues interactuan amb aquells espectadors que les observen i estan pensades per a la reflexió entorn als fluxos de moviment, a les afluències de masses.

Pablo Armesto (Schaffhausen, Suïssa , 1970) resideix i treballa a Astúries (Espanya). La major part dels premis i beques que ha rebut estan relacionats amb l'escultura i la intervenció als espais públics, a través d'intervencions site-specific. Entre els mes destacats estan la Beca Museo Barjola (2009), Beca Antón (2008), Beca de producción Extensiones, anclajes (Laboral Centro de Arte, 2007), Beca de Producción OOH (Fundación de Cultura de Gijón, 2006), Beca FIB-Art (Benicassim, Castellón, 2005) i Beca AlNorte (Gijón, 2005).

Entre les seves exposicions individuals destaquen: Con luz propia (Centro de exposiciones As Quintas, Asturias, 2016), Material / Inmaterial (Galería Marlborough, Madrid, 2013), Blanca luz (Galería Marlborough, Barcelona, 2012), Los umbrales del tiempo (Fundación de Cultura de Gijón, 2001), Punto de encuentro (Espacio Astragal, 2004), Luz interior (Galería Espacio Líquido, 2005), El cabañu (Museo Antón, 2009), Dentro, la lluvia (Museo Barjola, 2009) i Líneas de luz (CCAI, 2010), que van tenir un excel·lent acolliment entre la crítica i el públic. Alguns dels seus treballs en el camp de l'art de les noves tecnologies multimèdia i instal·lació, com el titulat Secuencias 24, han estat exposats en museus com el ZKM de Karlsruhe (Alemanya, 2009) o Laboral (Gijón, 2008), a través de l'exposició transnacional Banquete, nodos y redes. Ha format part d'importants projectes com ¿Qué Arte? Discursos sin fronteras - 400 Aniversario de la Universidad de Oviedo (Banco Herrero, 2008) i Arte AlNorte AlNorte (Centro Cultural Cajastur Palacio Revillagigedo, 2008). Al 2007 va participar al Festival Intercéltico de Lorient (França) dins del projecte Identitat i Memòria. Ha participat en nombroses col·lectives, com el Certamen Nacional de Arte de Luarca o la Muestra de Artes Plásticas de Principado, a sales institucionals de Salamanca, Madrid i Brussel·les.

La seva obra ha estat adquirida per organismes públics i privats com el Gobierno del Principado de Asturias, Cajastur, la Consejería de Cultura del Principado, El Corte Inglés i la Junta del Puerto de Gijón. Al Parc d'Escultures de Candás (Carreño, Astúries) l'obra El cabañu es troba instal·lada de forma permanent.

Calendar
03 MAY 2024